duminică, 19 aprilie 2009

Aseara am fost la Inviere....


Aseara am mers sa iau Lumina!

Am mers la Biserica de la mine din cartier, am fost dezamagit de oamenii care au venit parca ca in vremea romanilor pentru o indatorire civica ci nu cu trairea Invierii Mantuitorului nostru Iisus Hristos. Toti asteptau lumina si anafura de parca acestea ii mantuiau ci nu credinta adevarata si viata fara pacat prin pocainta. Imbulzeala creata si circul nelipsit de la slujbele mari ale romanilor mi-au creat un dezgust fata de "credinciosi".
Sarbatorile au ajuns doar un motiv de a ne ghiftui cu miei sau porci depinde de sarbatoare...dupa cum spunea si Mircea Badea:"daca se naste Iisus mancam porci, iar daca inviaza mancam miei pana nu mai putem".
Se pare ca si media incurajeaza aceasta sarbatorire culinara excesiva deoarece toate televiziunile prezinta"ce se cuvine a avea pe masa" :))
Poate ca ne vom reveni din aceasta infometare si acest circ la fiecare sarbatoare mai mare sau pelerinaj...

joi, 16 aprilie 2009

Constanta veche




Dupa Războiul de Independenţă al României dintre anii 1877-1878, Constanta a revenit la tara mama si a devenit o atractie turistica pentru burghezia acelor vremuri. Prin aceasta a început dezvoltarea urbanistica a Constantei si a Dobrogei în general. Totodata au fost luate masuri de românizare a provinciei, locuita la acea vreme în maj
oritate de turci si de tatari. Dupa construirea Podului de la Cernavoda între 1890-1895, de catre Anghel Saligny, s-au pus bazele Serviciul Maritm Român si s-au deschis linii maritime catre Istanbul. Portul se dezvolta între 1895-1909, Serviciul Maritim Român având linii catre Constantinopol, Pireu, sau chiar Rotterdam. Dupa perioada nefasta a Primului Razboi Mondial, Constanta prin portul sau devine cea mai mare concentrare de forta de munca, 70% din traficul maritim tranzitând portul.

În 1910 populatia era de 12.725, din care doar jumatate erau români, în oras traind în continuare importante comunitati de turci, armeni, evrei, bulgari si greci. La ultimul recensamânt, în Constanta locuiau peste 300.000 de persoane, majoritatea fiind români. Minoritati importante sunt turcii, tatarii, armânii, armenii si grecii.

In perioada interbelica Constanta era o destinatie turistica la moda pentru burghezia din acele vremuri iar stilul arhitectonic a devenit foarte variat, astfel ca ulitele s-au transformat in strazi pavate cu cladiri impunatoare.

Plajele nimanui


Se pare ca si anul acesta autoritatile noastre au fost prinse pe picior gresit cu privire la deschiderea sezonului estival.
Anul acesta s-a dorit deschiderea pe 19 aprilie, cu cca doua saptamani mai devreme dar nu prea are cine sa administreze plajele :)).
Sezonul estival va fi deschis la 19 aprilie. "Vom vedea un Litoral pregătit să primească turişti de Paşti. Va fi organizat un concert Goran Bregovic pe plajă în seara de Paşti, iar în celelalte zile vor mai fi pe Litoral diverse concerte şi târguri de tradiţii româneşti", declara Udrea cu ceva timp în urmă. Partea proasta e ca nu se stie cine va face curatenie dupa turistii romani "foarte educati".
Asta e...se pare pe noi orice ne prinde nepregatiti fie ca e vo0rba de inundatii, alunecari de teren, deschideri de sezon, si nici nu vreau sa ma gandesc ca vine vara iar plajele vor fi iar pline de alge.